Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Ledig Erf 5   te Utrecht (gesloopt 2007)

Door de hevig bekritiseerde sloop van Ledig Erf 5 in mei 2007 verdween het laatste oude pand aan het merkwaardige pleintje vóór de (verdwenen) Tolsteegpoort. De horeca speelde op dit 'lege erf' vanouds een rol. Hier werd gewacht op het openen van de Tolsteegpoort of - later - op de veerschuit over de Vaartse Rijn of Kromme Rijn. Het is mogelijk dat in Ledig Erf 5 ooit het Vaartse Veerhuis gevestigd werd, later lag dit in ieder geval verder weg bij de Jeremiebrug. In ieder geval werd Ledig Erf 5 eind van de 19e eeuw een bakkerij.

In de omschrijving van Ledig Erf 5 als rijksmonument wordt dit deel nog veerhuis genoemd als onderdeel van een fors gebouw op de hoek van (het verlengde van) de Gansstraat en de Oosterkade. Het rechter deel, dat langs de Vaartse Rijn lag, werd in 1938 afgebroken voor een straatverbreding, die nooit afgemaakt is. De linker helft heeft in verwaarloosde toestand de 21e eeuw gehaald. In de bouwplannen voor deze omgeving, dat wil zeggen op de plaats van de buurpanden aan de Gansstraat en het voormalige pleintje tegenover het huis, zou het pand min of meer behouden blijven.
Ledig Erf 5 had twee bouwlagen op een L-vormige plattegrond. Het had een aantal forse schoorstenen, die het een voornaam voorkomen gaven. Op de plaats van de rechter vleugel staat nu nieuwbouw. Het linker deel is een dwarshuis met zadeldak, met op de nok nog één grote en één kleinere schoorsteen. Hoewel onderdelen (onder meer in de kap) er op wijzen dat de oorsprong van dit gebouw minstens in de 17e eeuw ligt, is veel door verbouwingen verloren gegaan. Zo zijn de balklagen vervangen.
De voorgevel stamt uit de 18e eeuw.

Hiermee is trouwens iets merkwaardigs aan de hand. Naast de vier verdiepingsvensters heeft de gevel links een vak met één heel breed, nu onbegrijpelijk laag venster. Tot aan de eerste dagen van 2002 stond links van Ledig Erf 5 het pand Gansstraat 1. Dat leek wel wat op het Rietveld-Schöderhuis, een heel andere architectuur dus. Die stijl leek een stukje in Ledig Erf 5 doorgedrongen: beide panden waren in gebruik verweven.
Maar bij de sloop van Ledig Erf 5 in mei 2007 bleek op de feitelijke grens de tussenmuur (met schoorsteen) opgebouwd uit al dan niet secundair gebruikte middeleeuwse baksteen.

Tekst: Jean Penders (05-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders